Relaties

Nieuws

Relaties

 

D. Dewachter, Liefde. een onmogelijk verlangen ?, Lannoo Campus, Leuven, 2014


Recensie door Evelien Vierstraete

Klinisch psycholoog, relatie– en gezinstherapeut


"Liefde, een onmogelijk verlangen?"


Een boek over de liefde, een van de meest bezongen, beschreven en besproken thema's. Het boek brengt veel verschillende meningen teweeg bij relatietherapeuten. Voor mij zet het een aantal onuitgesproken evidenties opnieuw in de schijnwerper. Hieronder wil ik u meenemen in wat me zelf bijgebleven is en wat ik wil meenemen in het leven.


'Het pleidooi om een beetje ongelukkig te zijn.' Door te hoge verwachtingen van geluk te creëren, ontstaat er per definitie ongeluk. Als we het ongeluk in kleine beetjes toelaten, houden we het grote ongeluk weg.


'Als de liefde kan standhouden in de dagelijkse sleur creëer je een duurzame relatie.' In een relatie is het belangrijk om met het gewone te kunnen omgaan. 


'Liefde is leren omgaan met het imperfecte, het tekort. 'De liefde op alle deelgebieden (seksueel, relationeel, ouderschap, ...) zien als een ideaal paradijs  (media) doet de liefde teniet.


Mensen kunnen samenblijven als ze afstand kunnen nemen. Een goede hechting met een basisvertrouwen legt de basis voor een gezonde relatie. 'Het anders zijn is een kenmerk van liefde, het een worden niet.'


Woorden zijn nodig om een liefdevolle relatie op te bouwen. Woorden die moeizaam en worstelend komen verbinden in moeilijke momenten van verdriet, rouw,...


Naast communiceren is kunnen omgaan met de stilte ook belangrijk. Stil zijn en tijd nemen, weg van de continue aanwezigheid van dadendrang,  is een graadmeter binnen een relatie. Naast de stilte in de relatie is ook de stilte alleen essentieel. Kunnen het gemis van de ander dragen zonder een constante nood aan sms'jes of andere communicatie.


Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen praten en stilte.